Pere

Pere


Un any més, els Reis Mags d'Orient van arribar a Garcia per portar regals a tots els nens i nenes del poble. Un dia especial, en què van realitzar la visita a l'església parroquial per portar les ofrenes al nen Jesús, i tot seguit, es van dirigir cap a la pista per assistir als balls que els nens i nenes els havien preparat.
Per finalitzar, es va procedir a l'entrega de regals.


Avui 30 de desembre ha tingut lloc la tradicional cursa de Sant Silvestre de Garcia, que ja va per la 11a edició. Un total de 124 atletes de totes les edats ha completat el recorregut que ha preparat la organització. La classificació final ha quedat de la següent manera:

Homes

1 Mateu Navarro 19 min 52 seg

2 David Vilar 19 min 56 seg

3 Scott Donalson 20 min 15 seg

Dones

1.Marina Freixa 21 min 48seg

2.Laia Garcia 24 min 01 seg

3.Mercè Garcia 25 min 57 seg


ACN Tarragona.-L'Associació Nuclear Ascó-Vadellòs (ANAV) no descarta demanar una renovació de la llicència per a Ascó I i II i Vandellòs II que vagi més enllà del 2028 i 2029, els deu anys de vida útil que, en principi, els queden a les tres plantes. Vandellòs II ha de sol·licitar la renovació abans del 31 de març de 2019 però es desconeix per quant temps es demanarà. Com ha assegurat José Antonio Gago, director general d'ANAV, dependrà del contingut del Pla Integral d'Energia i Clima i de si fixa les dates de tancament de cada nuclear. Per altra banda, Gago ha explicat que estudien dos "hipòtesis" sobre l'origen de la fuita de radioactivitat als piezòmetres d'Ascó I, o un porus a la canonada de drenatge de l'edifici auxiliar, o un petit degoteig el algun canal de transferència de la piscina de combustible.

La renovació de la llicència de la nuclear Vandellòs II s'ha de demanar abans del 31 de març de 2019. La resposta haurà d'arribar abans del 24 de juliol de 2020, quan expira la llicència vigent, però els operadors de les nuclears catalanes encara no saben per quant temps es demanarà la renovació. "La xifra màgica" dels quaranta anys de vida útil que es va marcar per a les nuclears espanyoles pot allargar-se si, com ha apuntat el director general d'ANAV, José Antonio Gago, s'acaba optant per un tancament progressiu i esglaonat de les plantes a Catalunya i l'estat espanyol. Que es tanqui Vandellòs II o les unitats Ascó I i II l'any 2027 -com es preveia amb les centrals catañanes-, dependrà del Pla Integral d'Energia i Clima. Malgrat encara no hi ha res oficial, el Pla podria recollir un "calendari orientatiu" per una clausura ordenada del parc nuclear. "No sabem si contindrà les dates exactes o els noms de cada central i quan s'aturaran", ha apuntat Gago. "Si es posa un data de tancament no es demanarà operar ni menys ni més, però si no es posa, poden ser més de 10 anys", ha afegit.El director general d'ANAV ha recordat que serà complicat tancar totes les nuclears espanyoles en cinc anys, tenint en compte que expirarien entre 2024 i 2029 si no poden seguir operant més enllà dels quaranta anys d'activitat. Amb un pla "més prolongat", els operadors defensen que es podria seguir operant sempre que fos "rentable" i depenent de l'evolució del mercat de l'energia. Ara bé, Gago ha defensat que en un futur descarbonitzat, amb el transport electrificar i amb operacions de baixes emissions per aturar el canvi climàtic, l'energia nuclear ha de deixar de veure's com "l'enemic" per passar a ser una "aliada". La fuita d'Ascó IEl director general d'ANAV ha reconegut que encara no s'ha resolt l'origen de la fuita de radioactivitat que es va detectar en diversos piezòmetres de la nuclear Ascó I. Segons ha apuntat, s'envien quinzenalment informes al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) però de moment hi ha dos hipòtesi probables sobre l'origen de les concentracions de radioactivitat. Per una banda podria haver-se filtrat pels porus d'una canonada de drenatge de la cota més inferior de l'edifici auxiliar de la planta, o bé pel degoteig en alguna acanaladora dels canals de transferència del sistema anti-fuites de la piscina de combustible gastat. Gago ha assegurat que els nivells de radioactivitat, que eren "traces molt petites", "pràcticament ja no existeixen". "A la xarxa de piezòmetres totes les activitats són nul·les", ha dit. També ha descartat que hi hagi pogut haver alguna fuita cap a l'exterior de l'emplaçament nuclear. El complex, com ha descrit el director general d'ANAV, és "com si fos una banyera, rodejada per una capa impermeabilitzada que impedeix que res pugui migrar cap l'exterior, com demostren totes les mesures radiològiques que s'han fet fora de l'emplaçament".

 

 

font: https://www.ccma.cat/324/anav-podria-renovar-la-llicencia-de-vandellos-ii-per-mes-de-deu-anys-si-no-es-fixa-una-data-concreta-de-tancament/noticia/2891905/


Ja està operatiu el caixer automàtic que s'ha instal.lat als baixos de l'ajuntament. 

El passat divendres dia 14 es fa posar en funcionament, donant així un servei molt demandat per la gent del poble.


El president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, ha estat l’encarregat d’inaugurar aquesta edició de la Fira de Nadal de Tivissa

El nucli antic de Tivissa ha acollit els dies 7 i 8 d’aquest mes de desembre la sisena edició de la Fira de Nadal, organitzada per l’Ajuntament de Tivissa i la Comissió de la Fira de Nadal, amb la col·laboració d’entitats i voluntariat local, empreses i establiments comercials locals i de fora del municipi.

En aquesta edició, l’encarregat d’inaugurar la fira ha estat el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, que ha recordat l’anterior edició de la fira, que ell mateix va inaugurar, i ha destacat que la Fira de Nadal de Tivissa “va arrelant” i “atreu l’entorn i dinamitza el teixit social, econòmic i cultural” de Tivissa. En el seu missatge des de la Casa de la República a Waterloo, el president a l’exili ha encoratjat els tivissans i tivissanes a “fer gran la fira i disfrutar-la” perquè “sigui un centre que aglutini l’entorn i atregui gent de fora” i així puguin “descobrir un paisatge, uns productes i una gent que ens parleu tot l’any”. Carles Puigdemont també ha agraït “l’escalf i l’acompanyament” que, des de Tivissa i de la resta del país, “he sentit i sentim tots els que som a l’exili i els que són a la presó”, i ha manifestat el seu desig de tornar a ser present a la Fira de Nadal de Tivissa “l’any que ve, si les circumstàncies ens ho permeten, que vol dir que hem aconseguit la nostra llibertat individual, però sobre tot col·lectiva”.

L’acte inaugural d’aquesta edició de la Fira de Nadal de Tivissa també ha inclòs un vídeo on, amb diferents imatges de qualitat, es resumeix el “llegat de la història” d’una vila que “camina cap al futur sense deixar d’estimar les tradicions, orgullosos d’on venim i de les muntanyes d’història que ens contemplen”. A més, amb imatges excel·lents i l’acompanyament musical, es fa referència a “la força de la cultura de l’esforç”, a “una gent tossudament treballadora”, i s’expressa el desig “que ens coneguin a tot arreu pel que som i pel que fem” i per “la sort d’haver nascut al que per nosaltres és el millor poble del món”.

També durant l’acte institucional d’inauguració de la Fira de Nadal de Tivissa, l’alcalde Jordi Jardí ha agraït el treball “incansable” de la comissió organitzadora de la fira i “l’èxit de participació tant de públic com d’expositors”, que en aquesta edició han superat el nombre de 100. A l’hora de valorar aquesta edició de la Fira, Jordi Jardí ha dit que “en aquesta setena edició s’han superat totes les expectatives, ha estat, sense cap dubte, la millor edició amb diferència, i ja som la fira Nadal de referència al sud de Catalunya”. En aquest sentit, l’alcalde de Tivissa ha recordat que “és una fira nascuda del voluntariat i la participació ciutadana”, marcada per “la qualitat de les activitats i que genera una forta activitat econòmica”. L’alcalde de Tivissa també ha reiterat la seva “felicitació” a la comissió organitzadora i al teixit comercial tivissà.

Per la serva part, la regidora de serveis a les persones, Montse Pagès, ha fet una valoració “molt positiva” d’aquesta sisena edició de la Fira de Nadal de Tivissa, i ha afegit que durant els dos dies de la mostra “els carrers i les places del nucli antic de la vila de Tivissa han estat plens de gom a gom, amb milers de persones”. Pagès ha destacat “l' esforç i dedicació de tot un grup de gent voluntària i dels membres de la comissió de la fira, sense deixar de banda a tots els treballadors de l’ajuntament, tant de la brigada com de neteja i oficines, que, durant els dies de la fira, han posat tot i més de la seva part”.

Durant els dies de la Fira de Nadal de Tivissa, els carrers, carrerons i places del nucli antic de Tivissa s’han omplert d’expositors i han mostrat la realitat cultural i social de la vila, amb una gran varietat de productes locals, gastronomia, artesania, comerç i altres activitats com degustacions de vi, cava i cervesa artesanal, exposicions, animacions, tallers, demostracions d’oficis artesanals, tomb amb cavalls, atraccions per als més petits, taller per aprendre a fer una gorra o una bufanda, i altres actuacions per amenitzar la fira, adreçades a tota la família. A més s’han desenvolupat diverses activitats com el tradicional tronc de Nadal, contacontes, corralets d’animals, la màgia del bosc encantat, la presència de l’emissari reial i dels gegants de Nadal, xocolatada i paella popular, ballada de la jota de Tivissa i demostracions de fer bunyols o de fer gaiates. Una de les novetats d’aquesta edició ha estat la visita per a tots els públics de l’Espai Ilercavònia per descobrir el tresor de Tivissa.

Entre les actuacions, la Fira ha inclòs a la seva programació d’aquesta edició la presència la xaranga Xim Xim Mig Grau pels carrers del nucli antic; l’espectacle itinerant ‘Xmas Dance’; malabars amb foc i acrobàcies itinerants; l’actuació Jaki Contacontes; un especial cercafira amb el grup Estrella Band; un vermut musical i una saxsessions amb Pep Poblet. Una renovada exposició de maquetes de fusta ubicada a Ca Valentí; una exposició del museu del ferrocarril de Móra la Nova, ubicada al Casal Cultural, amb maquetes ferroviàries a escala; i una competició i exposició de Scalextric amb una pista de més de 20 metres ubicada també al Casal Cultural han completat la programació d’aquesta setena edició de la Fira de Nadal tivissana.Ja pots consultar totes les activitats que t'han preparat l'ajuntament i la comissió de festes per aquests dies de Nadal.

El Perelló reviurà la memòria dels bombardejos feixistes que els dies 15, 16 i 17 deEl Perelló reviurà la memòria dels bombardejos feixistes que els dies 15, 16 i 17 dedesembre de 1938 van arrasar el poble, causant la mort d'entre 20 i 30 persones idestruint més de 500 cases. La comissió ciutadana de les jornades 'Memòria contra lesbombes: 80 anys de la devastació del Perelló' i l'Ajuntament han organitzat diversosactes, els dies 14 i 15 de desembre, per recordar i explicar aquest tràgic episodi, durantel qual l'aviació dels aliats internacionals del general Franco, principalment la LegióCòndor de l'Alemanya nazi, van llançar més de 2.000 bombes sobre el nucli urbà i vanmetrallar sense pietat la població civil.Després de dècades de silenci forçat, la divulgació d'aquests fets no només volcontribuir a honorar les víctimes, sinó que s'ha marcat com a principal objectiudifondre obertament les seves causes i conseqüències, a partir de les vivències delsmateixos testimonis contextualitzades pel relat dels historiadors. Especialment, entreels més joves del poble. Així, els alumnes de l'Institut Blanca d'Anjou participaranactivament en els actes, amb una ruta guiada i un xerrada amb persones que van viureels bombardejos que tindran lloc el matí de divendres 14.Durant les últimes setmanes, els estudiants han treballat a classe els bombardejos dela Guerra Civil i han exposat dins del mateix centre els dibuixos que han fet sobrel'episodi. De fet, el cartell de les jornades és obra de l'estudiant Traian Sabater, que ha
comptat amb el suport en el disseny del professor d'Educació Visual i Plàstica delcentre, Ramon Forns.
Refugi recuperat i exposició
Tant divendres a la tarda com dissabte al matí una ruta dramatitzada recorreràdiversos escenaris del poble amb la participació del grup teatral Tracamaca Diccionaride Butxaca. Aquesta activitat permetrà, per primer cop, visitar el refugi antiaeri de laPanavera (tot i que, de moment, no es permetrà al públic l'accés al seu interior permotius de seguretat). L'espai ha estat recuperat durant les últimes setmanes perl'Ajuntament del Perelló. La ruta recordarà els principals episodis dels bombardejos:des del pànic que causava l'arribada dels avions, l'evacuació del poble a les casetes decamp després dels primers atacs (que va permetre evitar una xifra de baixes encaramolt superior), la convivència a la rereguarda amb el V cos de l'Exèrcit de la Repúblicao els drames que van haver de viure els veïns, com la mort dels vuit membres d'unamateixa família durant el bombardeig de migdia del 15 de desembre de 1938.En el marc d'aquests actes, a més, tindrà lloc també la presentació de 'La Rereguarda -Museu de les Guerres del Perelló', al CDI Cal Català. El centre, que obre portes perprimer cop divendres 14 i es podrà visitar al llarg del cap de setmana, recopila materialoriginal dels principals episodis bèl·lics viscuts pel poble amb una especial atenció a laGuerra Civil espanyola. S'hi podran veure bombes (fins i tot, alguns dels projectilsrecuperats del bombardeig que va patir el poble), armament, símbols o indumentàriesdels dos bàndols, però també estris de la vida militar i quotidiana de l'època.Un dels moments àlgids de les jornades tindrà lloc divendres al vespre. Testimonis delsbombardejos participaran en un acte obert al Cinema Auditori Victòria en el qualintervindran també els historiadors Josep Sánchez Cervelló (degà de la Facultat deLletres de la URV), David Íñiguez (UB) i David Gesalí (UB). Tots tres ajudaran acontextualitzar, des del punt de vista historiogràfic, les vivències del brutals atacs quenarraran quatre veïns i veïnes del Perelló que els van viure en primera persona.
De fet, el contingut de tots aquests actes està basat, principalment, en les vivènciesdels testimonis dels bombardejos. Durant els últims mesos, la comissió ciutadana delsactes 'Memòria contra les bombes: 80 anys de la devastació del Perelló' ha entrevistatuna quinzena de persones, majors de 90 anys gairebé en tots els casos, per recollir icontrastar la informació disponible sobre els atacs. Alguns d'elles, participaranactivament en els actes del pròxim 14 i 15 de desembre.
Repic de campanes i so de l'aviació a les hores en punt
Precisament, el dia 15 les campanes tornaran a repicar per avisar la població del perill(de la mateixa manera que es feia fa 80 anys) i el so dels avions tornarà a omplirà elscarrers a les hores en punt dels quatre mortífers atacs d'aquella jornada. A les 9.20hores del matí, amb motiu del primer bombardeig i just després dels avisos sonors, esguardaran tres minuts de silenci (pels tres dies d'atacs consecutius de l'aviació feixista)a la plaça Jaume II, així com en diferents espais públics, que aturaran el poble.Després d'una nova representació de la ruta dramatitzada, la consellera de Justícia,Ester Capella, acompanyada de les autoritats municipals, inaugurarà un gran mapa deforja, a la plaça de la Generalitat, on es plasmen els punts del nucli urbà afectats per lacaiguda de les bombes. Les jornades es tancaran amb un homenatge a les prop de 300víctimes del conflicte bèl·lic que es troben enterrades en una fossa comuna delcementiri del Perelló.


Les relacions de veïnatge entre Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre i l’Institut Pere Mata es reforcen. Per primera vegada totes dos entitats, un centre d’art i un centre de salut mental situats a tocar l’un de l’altre, col·laboren en un projecte que des de la creació artística busca trencar els prejudicis que encara avui en dia estigmatitzen les malalties mentals. Així, a través de l’Aula el Pati, el projecte pedagògic que lidera l’artista ampostí Alfred Porres, Lo Pati se suma al Projecte Inside Out, una proposta d’art participatiu a gran escala impulsada per l’artista parisenc, JR, -pseudònim de Jean René- que ha comptat amb la participació activa de més de 260.000 persones de 129 països diferents. Dins d’aquest projecte d’abast mundial, retrats de gran format de milers de ciutadans i ciutadanes anònims han ocupat espais públics amb la voluntat de crear consciència, trencar tòpics i apropar les persones. Un dels exemples més entenedors és potser el que es va desenvolupar a Cisjordània el 2011. Allí a banda i banda del mur que separa Palestina i Israel es van penjar retrats de palestins i israelians amb el clar objectiu d’estendre ponts entre dos pobles històricament enfrontats.

Inside Out tindrà una rèplica a Amposta i a les Terres de l’Ebre: #mosmirem és el nom amb què l’han batejada amb la idea de reforçar el seu component pedagògic. La proposta parteix de la reflexió de que els llocs són espais de subjectivitat que estigmatitzen les persones que hi habiten. “Si ets en un centre hospitalari ets un malalt, en un comerç ets un client, en un centre d’art ets un espectador”, apunten els organitzadors. En aquest sentit la proximitat física de Lo Pati i l’Institut Pere Mata, situats un al costat de l’altre i amb unes característiques arquitectòniques similars permet jugar amb aquesta subjectivitat dels espais. “És molt interessant observar com pel fet d’estar a un costat o a l’altre del carrer la societat ens posa unes etiquetes molt diferents”, assenyala Aida Boix, directora de Lo Pati.

La idea del projecte #mosmirem és fer retrats en blanc i negre de gran format (1,20 metres d’alçada per un metre d’amplada) de treballadors i pacients del Pere Mata, per una banda, i d’usuaris –artistes i/o públic- de Lo Pati, per una altra, i mesclar-los en l’espai públic, sense que se sàpiga quins pertanyen a cada espai. De moment, més d’una seixantena de persones del Pere Mata ja han estat fotografiades. Des de Lo Pati hi ha una convocatòria oberta i s’ha fet una crida als seus usuaris perquè es fotografien també, prèvia inscripció omplint un formulari a través d’aquest enllaç a la web de Lo Pati. Hi ha temps per inscriure’s fins al 12 de desembre.

Les fotografies, realitzades pel fotògraf Quim Giró, s’imprimiran i s’instal·laran a les façanes dels dos edificis, així com també, es documentaran, arxivaran i publicaran a la web del projecte: http://www.insideoutproject.net/. El projecte actualment està en fase d’execució –ahir mateix va haver una sessió fotogràfica a Lo Pati- i no es materialitzarà fins a principis del 2019.


Pàgina 1 de 18

Videos. Ple Municipal i Diada de l'Ermita (2)