Memòria contra les bombes: 80 anys de la devastació del Perelló

Terres de l'Ebre Escrit per  Dissabte, 08 Desembre 2018 15:29 mida de la font disminuir la mida de la font augment de mida de la font
Valorar aquest article
(0 vots)

El Perelló reviurà la memòria dels bombardejos feixistes que els dies 15, 16 i 17 deEl Perelló reviurà la memòria dels bombardejos feixistes que els dies 15, 16 i 17 dedesembre de 1938 van arrasar el poble, causant la mort d'entre 20 i 30 persones idestruint més de 500 cases. La comissió ciutadana de les jornades 'Memòria contra lesbombes: 80 anys de la devastació del Perelló' i l'Ajuntament han organitzat diversosactes, els dies 14 i 15 de desembre, per recordar i explicar aquest tràgic episodi, durantel qual l'aviació dels aliats internacionals del general Franco, principalment la LegióCòndor de l'Alemanya nazi, van llançar més de 2.000 bombes sobre el nucli urbà i vanmetrallar sense pietat la població civil.Després de dècades de silenci forçat, la divulgació d'aquests fets no només volcontribuir a honorar les víctimes, sinó que s'ha marcat com a principal objectiudifondre obertament les seves causes i conseqüències, a partir de les vivències delsmateixos testimonis contextualitzades pel relat dels historiadors. Especialment, entreels més joves del poble. Així, els alumnes de l'Institut Blanca d'Anjou participaranactivament en els actes, amb una ruta guiada i un xerrada amb persones que van viureels bombardejos que tindran lloc el matí de divendres 14.Durant les últimes setmanes, els estudiants han treballat a classe els bombardejos dela Guerra Civil i han exposat dins del mateix centre els dibuixos que han fet sobrel'episodi. De fet, el cartell de les jornades és obra de l'estudiant Traian Sabater, que ha
comptat amb el suport en el disseny del professor d'Educació Visual i Plàstica delcentre, Ramon Forns.
Refugi recuperat i exposició
Tant divendres a la tarda com dissabte al matí una ruta dramatitzada recorreràdiversos escenaris del poble amb la participació del grup teatral Tracamaca Diccionaride Butxaca. Aquesta activitat permetrà, per primer cop, visitar el refugi antiaeri de laPanavera (tot i que, de moment, no es permetrà al públic l'accés al seu interior permotius de seguretat). L'espai ha estat recuperat durant les últimes setmanes perl'Ajuntament del Perelló. La ruta recordarà els principals episodis dels bombardejos:des del pànic que causava l'arribada dels avions, l'evacuació del poble a les casetes decamp després dels primers atacs (que va permetre evitar una xifra de baixes encaramolt superior), la convivència a la rereguarda amb el V cos de l'Exèrcit de la Repúblicao els drames que van haver de viure els veïns, com la mort dels vuit membres d'unamateixa família durant el bombardeig de migdia del 15 de desembre de 1938.En el marc d'aquests actes, a més, tindrà lloc també la presentació de 'La Rereguarda -Museu de les Guerres del Perelló', al CDI Cal Català. El centre, que obre portes perprimer cop divendres 14 i es podrà visitar al llarg del cap de setmana, recopila materialoriginal dels principals episodis bèl·lics viscuts pel poble amb una especial atenció a laGuerra Civil espanyola. S'hi podran veure bombes (fins i tot, alguns dels projectilsrecuperats del bombardeig que va patir el poble), armament, símbols o indumentàriesdels dos bàndols, però també estris de la vida militar i quotidiana de l'època.Un dels moments àlgids de les jornades tindrà lloc divendres al vespre. Testimonis delsbombardejos participaran en un acte obert al Cinema Auditori Victòria en el qualintervindran també els historiadors Josep Sánchez Cervelló (degà de la Facultat deLletres de la URV), David Íñiguez (UB) i David Gesalí (UB). Tots tres ajudaran acontextualitzar, des del punt de vista historiogràfic, les vivències del brutals atacs quenarraran quatre veïns i veïnes del Perelló que els van viure en primera persona.
De fet, el contingut de tots aquests actes està basat, principalment, en les vivènciesdels testimonis dels bombardejos. Durant els últims mesos, la comissió ciutadana delsactes 'Memòria contra les bombes: 80 anys de la devastació del Perelló' ha entrevistatuna quinzena de persones, majors de 90 anys gairebé en tots els casos, per recollir icontrastar la informació disponible sobre els atacs. Alguns d'elles, participaranactivament en els actes del pròxim 14 i 15 de desembre.
Repic de campanes i so de l'aviació a les hores en punt
Precisament, el dia 15 les campanes tornaran a repicar per avisar la població del perill(de la mateixa manera que es feia fa 80 anys) i el so dels avions tornarà a omplirà elscarrers a les hores en punt dels quatre mortífers atacs d'aquella jornada. A les 9.20hores del matí, amb motiu del primer bombardeig i just després dels avisos sonors, esguardaran tres minuts de silenci (pels tres dies d'atacs consecutius de l'aviació feixista)a la plaça Jaume II, així com en diferents espais públics, que aturaran el poble.Després d'una nova representació de la ruta dramatitzada, la consellera de Justícia,Ester Capella, acompanyada de les autoritats municipals, inaugurarà un gran mapa deforja, a la plaça de la Generalitat, on es plasmen els punts del nucli urbà afectats per lacaiguda de les bombes. Les jornades es tancaran amb un homenatge a les prop de 300víctimes del conflicte bèl·lic que es troben enterrades en una fossa comuna delcementiri del Perelló.

Llegir 1023 vegades

Videos. Ple Municipal i Diada de l'Ermita (2)