L’Ajuntament de Tivissa signa contracte amb la Fundació Pau Costa per desenvolupar el projecte de recerca i gestió del coneixement en relació a l’incendi de la Mola de Bellerils

Tivissa Escrit per  Dimarts, 06 Setembre 2016 09:31 mida de la font disminuir la mida de la font augment de mida de la font
Valorar aquest article
(0 vots)

L’Ajuntament de Tivissa, amb el cofinançament de la Diputació de Tarragona, ha signat contracte amb la Fundació Pau Costa, per desenvolupar el projecte “Estudi de recerca i gestió del coneixement en matèria d’ecologia del foc (Mola de Bellerils)”.

Entre els objectius d’aquest projecte d’estudi hi ha la recollida de documentació, tant pel que fa a les alternatives preses i les conseqüències aconseguides i evitades durant el foc, per tal d’extreure lliçons i experiències tant pel que fa a la gestió de l’emergència com a la gestió del paisatge. Més concretament, es tracta de fer un cas d’estudi de l’incendi de Tivissa adreçat tant als cossos d’emergències com als responsables de prevenció i gestió del territori.

El projecte també preveu la modelització d'escenaris de gestió dels règims naturals de llamps de la zona, usant les bases de dades de Bombers dels darrers 30 anys i els models de canvi climàtic de l'European Forest lnstitute (EFI).

L’alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ha destacat “la voluntat de l’equip de govern de l’Ajuntament de Tivissa per donar a conèixer de forma científica la singularitat del foc de fa dos anys”. Segons Jardí, “va ser un incendi únic fins ara a Europa i conèixer-lo millor ens ajudarà a tots per tal de prendre mesures i estratègies de gestió davant els desastres naturals”.

Cal recordar que, entre el 15 i el 17 de juny de 2014, al terme municipal de Tivissa,  es va produir un incendi que va cremar part de la Mola de Bellerils i que va afectar fins a 839 hectàrees. Segons els tècnics de Bombers de la Generalitat i de l’EFI, per les seves característiques, va ser un incendi únic a Europa, ja que és el primer cop que en la decisió de l’estratègia s'hi van incorporar criteris de confinament i de gestió.

A més, des dels anys 90 del segle passat, les muntanyes de Tivissa formen part del seguiment d’un grup de recerca contínua en incendis forestals. En  el marc d’aquesta recerca, s’han desenvolupat 48 projectes final de carrera d'Enginyer de Forests de la Universitat de Lleida (UdL) , treballs de Màster de la UdL i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), així com transferència de tecnologia a Bombers de Catalunya, França, Navarra, Anglaterra, Còrsega i  Alemanya.

Per desenvolupar aquesta recerca contínua, es compta amb el suport de Bombers GRAF, de la Fundació Pau Costa i de l'EFI (European Forest lnstitute), a través del projecte Europeau lntegrate PLUS; i també amb la supervisió del cap d’àrea forestal Bombers Generalitat i analista en cap dels Bombers GRAF, Marc Castellnou.

Llegir 640 vegades

Videos. Ple Municipal i Diada de l'Ermita (2)